Polícia v Prešovskom kraji zaznamenala menej trestných činov, viac ich objasnila

28.10.2005 Prešov

Prešov 28. októbra (TASR) - Dovedna 10 993 trestných činov zaznamenali policajti v Prešovskom kraji za deväť tohoročných mesiacov. Je to o 708 menej ako v ro...
Prešov 28. októbra (TASR) - Dovedna 10 993 trestných činov zaznamenali policajti v Prešovskom kraji za deväť tohoročných mesiacov. Je to o 708 menej ako v rovnakom období minulého roka. O 296 prípadov na 5159 vzrástol počet objasnených trestných činov. Trestnou činnosťou vznikla škoda bezmála 718 miliónov Sk a polícia stíhala 6503 osôb.

Krajský policajný riaditeľ v Prešove Ladislav Malík k tejto trištvrteročnej bilancii povedal, že je uspokojivá a v mnohom ukazuje na to, že polícia dobre pracuje v teréne. V hodnotení všetkých ôsmich krajských riaditeľstiev Policajného zboru (KR PZ) SR sa prešovské umiestnilo na druhom mieste. Ani jedno z piatich okresných policajných riaditeľstiev v kraji nezaznamenalo pokles v počte objasnených trestných skutkov v porovnaní s rokom 2004.
Dovedna šesť vrážd, z ktorých jedna zostáva doteraz neobjasnená, je doteraz najnižším počtom v hodnotenom období roka v histórii KR PZ. Najťažšie prejavy násilnej trestnej činnosti sa stali na území len dvoch policajných okresov - Poprad a Humenné. Nejasno má polícia už len v prípade pokusu vraždy podnikateľa v Snine.
V porovnaní deviatich mesiacov rokov 2004 a 2005 poklesol aj počet sťažností občanov na policajtov, a to z 377 na 248. Malík konštatoval, že občania sa sťažujú na všetky policajné zložky, najčastejšie však na policajtov v teréne - poriadkových a dopravných. Tohto roku z 215 ukončených prešetrovaní uznali za opodstatnené 26. \"Niektorí naši príslušníci sa neadekvátne správajú pri zákrokoch, sú arogantní a nevedia zdôvodniť stránke v čom porušila zákon, \" uviedol.
Trestne stíhali siedmich policajtov, čo je rovnaký počet ako aj za deväť mesiacov roku 2004. Z radov polície prepustili rovnako sedem osôb, naopak za veľmi dobré plnenie služobných povinností 31 policajtov mimoriadne povýšili.
 

Vyberte región

mark